Твоят час. Ателие “Пространство за споделяне”

Ателие „Пространство за споделяне” събира ученици от VI а клас. Те са цветни, импулсивни, забавни, любопитни, откровени. Бунтари. Понякога разрушителни. В етап от израстването си са, когато се разделят с детството и архетипът на Невинния боледува.

Пътуването до Русе се случи на 19 февруари. Темата – „Героят в мен”. Отлагаха го два пъти и както в приказките – търсенията на героите стават успешни на третия път. Предприеха това пътуване с ясен план и цел; за да отвори пространство за пробуждане на Героя, за да кажат децата „да” на себе си, за да се изследват в нови роли, за да се очароват от непознатото и да прегърнат без страх неизвестното.

И така, Русе ги посрещна със студен северен вятър, но Държавната опера специално за тях отвори врати в неделния ден. Заместник директорът Пламен Александров ги преведе през през магията на най-бляскавите, но и през най- потайните кътчета на сградата с разказ за история и съвремие, в което живеят в хармония различни изкуства. Присъстваха на репетиция на спектакъла “Кавалерът на розата” от Рихард Щраус , с режисьор Вера Немирова, премиерен за русенската опера. Бяха на сцената с известни оперни певци: Александър Крунев, Мария Цветкова-Маджарова, Лини Гонг от Китай, Луизе Дресен и Франк ван Хове от Германия и диригента Юрий Илин. Говориха си с тях, попътуваха с музиката от гласовете им някъде, където сами не разчетоха по партитурите. Изпробваха различни роли и настроения, обличайки костюмите за спектакъла.

Всеки,който предприеме пътешествие, той вече е герой. Да знаеш, че си герой, означава, че имаш правилните инстинкти, правилната физика и интелект за това, с което си се заел. Не да станеш някой друг, а да откриеш за какво те има на тоя свят. Това означава да си отговориш на въпроса: Какво искам да правя? Какво обича сърцето ми? Какво иска да научи моят ум? Как иска да се държи моето тяло? Животът ни е пътуване. Трудно, но награждаващо пътуване към себе си.

Милена Богданова