Ученици и учители на представянето на два исторически романа

Ученици и учители от СУ „Николай Катранов“ на представянето на два завладяващи исторически романа „Печатарят“ и „Грохот“ на писателката Силвия Томова на 26.01.2018 г. в Изложбената зала на Историческия музей в град Свищов. 
Събитието бе организирано от Община Свищов, Исторически музей град Свищов и Издателство „Жанет 4“. 
Силвия Томова е родена на 09.06.1973 г. в София. Завършила е специалностите “Дефектология” и “Журналистика” в СУ “Св. Климент Охридски”. Публикувала е във вестниците “Литературен вестник”, “Литературен форум”, “Словото днес”, списание “Книгите днес” и др.
Автор на два сборника с разкази („Добър ден, Р.“, изд. Жанет 45, „Черни маслини и двама мъже“) и на романите „Кожа“ и „Тит от Никомедия“, „Печатарят“, „Милост за приятелите“ и „Грохот“. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2007) и приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010), а също и на наградата „Ваня Константинова“ за романа „Печатарят“. Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски, немски, арабски и белоруски. Премиерата на „Тит от Никомедия“ на сръбски език през 2013 г. стана част от културната програма по отбелязването на 1700 години от подписването на Миланския едикт в гр. Ниш.