„Китка мъдрости от дядо“

„Китка мъдрости от дядо“ – така децата нарекоха една от интересните дейности във връзка с Национален eTwinning проект „Пъстра китка“.

Идеята за този проект е по инициатива на третокласниците от СУ “Николай Катранов“ – град Свищов и обединява деца от още шест селища на България: Добрич, София, Пловдив, Батак, Бургас и Мосомище. Целта на този проект е да се запознаят децата с фолклорните области в България и наследството по нашите земи и да съживят духа на отминали и изчезващи традиции.

Дейностите, свързани с Националния проект са изключително интересни, всеки от партньорите направи представяне на своята група/клас, учебно заведение, град. Бе проведена анкета с родители, за да се проучи тяхното отношение към фолклорните традиции и анкета с децата, за да се установи тяхната готовност и желание да се включат в проекта.

Децата разучиха народни песни и танци, които представиха пред своите нови приятели, а също така разказаха за народни обичаи, характерни за тяхната фолклорна област. В съвместните дейности по проекта с желание се включват родителите и прародителите. Бабите четоха и разказваха любимите си български народни приказки, а дядовците споделиха мъдрости от стари времена. Не бива да забравяме, че ролята на бабите и дядовците в живота на децата е не по-малка или незначителна от тази на родителите. Независимо от пола на детето, прародителите също се стремят да научат наследниците си да бъдат творци, изобретатели, учители и приключенци.

Докосвайки се до мъдростта на своите баби и дядовци, децата се зареждат с обич и родолюбие, успяват да съхранят ценностите на възрастните, тяхната отговорност и родова памет. Дейностите, във връзка с Национален eTwinning проект „Пъстра китка“, които предстоят са също много емоционални и интересни. На принципа „Предай нататък“, ще бъде създаден албум за седемте фолклорни области. Ще се създадат електронни книги „Китка мъдрости от дядо“ и „Китка приказки от баба“.

Петя Попова, СУ „Николай Катранов“