Нашето училище дава криле на учениците си

С празник под мотото “Нашето училище дава криле на учениците си” СУ “Николай Катранов” в град Свищов отбеляза Дните на приобщаващото образование.

На 3 май в двора на училището ученици, учители и родители се забавляваха заедно. Имаше рисунки на асфалт, песни, танци, стихотворения, балони и хвърчила. Инициатор на събитието бе психологът в училище Милена Богданова, според която с всяко добро дело порасва по едно перце в крилата ни. В рамките на седмица учениците споделяха своите перца послания за вдъхновението, които на финала украсиха многоцветните крила на училището. «Не се предавай!», «Семейството и приятелите са моето вдъхновение!», «Обичам училището и своите учители!», «Бъди смел!», «Човек се учи, докато е жив!», «Да има здраве, любов и доброта!» са само част от споделените послания, които вдъхновяват децата.

Като специални гости вдъхновители бяха поканени Веселина Спасова, библиотекар в Читалищната библиотека, която е и първата публична библиотека в България и Самуил Михайлов, бивш възпитаник на училището. «За мен мъдростта и вдъхновението са книгите!», заяви Веселина Спасова. След нея Самуил Михайлов сподели, че училището и изучаването на чужди езици са отворили необятни хоризонти пред него. Освен като успешен студент, те са му осигурили възможност да отиде в далечен Китай и да изучава езика на място, сред много нови приятели.

Пред аудиторията Самуил поговори на китайски с едно от децата в първи клас – момиченцето Жиахуи Лиу, което е с китайски произход и заедно със сестричката си учи в училището. „Мисля, че мотото на празника: „Нашето училище дава криле на учениците си!“ е прекрасно, защото какво е по-хубаво от това децата да са щастливи, да бъдат окрилени и да сбъдват мечтите си! И ако ние – техните учители, можем да ги подкрепим в това начинание дори само с една крачка, дори само с една капка вдъхновение, то ние сме изпълнили своята мисия!“, заяви в приветствието си от името на ръководството Йорданка Тодорова, заместник-директор на СУ „Николай Катранов“.

Празникът завърши с балони в небето и право хоро, на което се хванаха малки и големи.

Христина Борисова, СУ „Николай Катранов“